DOMAINE EN BIRBÈS

logo wit met website groen transparante achtergrond_nov-2021

MENU

CULTUREEL

In de directe omgeving van Birbès is zo veel te zien, te bezoeken en te beleven.

Steden, stadjes en dorpen, musea, kastelen en burchten. Verder ben je binnen één uur in de prachtige omgeving van de Pyreneeën en kan je eveneens binnen één uur heerlijk aan een van de mooie stranden liggen. Bij ons zijn de stranden (en leuke strandtenten) van Leucate en Gruissan favoriet.

We delen graag onze leukste adressen met je!

ONZE FAVORIETE UITSTAPJES

Toulouse

Op 45 min. afstand van Birbès ligt de sfeervolle universiteitsstad Toulouse. Deze 6e stad van het land telt maar liefst 60.000 studenten en dat zie je terug in de vele zeer betaalbare restaurants, bars en bistro’s.

Proef de goede regionale keuken of verken het oude centrum met de vele gezellige straten, geweldige winkels, twee kathedralen en de gebouwen met de kenmerkende roze baksteen. Voor regenachtige dagen zijn er vele musea, het fantastische ruimtevaartcentrum ‘Cite de l’Espace’ of een bezoekje aan de fabriek van de Airbus, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.

cultureel-carcassonne-kasteel (1)
Carcassonne

Op slechts een half uur rijden zie je de cité van Carcassonne al in al haar glorie vanaf de snelweg liggen. Loop snel door het eerste straatje met alle souvenirwinkels en waan je vervolgens in de middeleeuwen in deze prachtig gerestaureerde vestingstad.

Slenter door de steegjes, over pleintjes en op en langs de stadswallen met schitterend uitzicht op de omgeving. Op de vele terrasjes onder de platanen is het goed toeven.

Bovendien zijn er in het zomerseizoen (juli en augustus) vele festivals en middeleeuwse ridderspelen. Op 14 juli, Frankrijks nationale feestdag, is er een zeer spectaculaire vuurwerkshow.

cultuur-Laurac-min
Laurac-Le-Grand

Hoewel de naam anders doet vermoeden, telt dit dorpje slechts een kleine 200 inwoners. Toch kent het een rijke historie, Laurac is de oude hoofdstad van de streek de ‘Lauragais’. Laurac is van origine een stad van de katharen, heeft een prachtige kerk in typisch barokke zuid-Spaanse stijl en je vindt er overblijfselen van vestingen uit de 11e, 13e en 16e eeuw.
Je kan Laurac al zien liggen als je vanaf ons zwembad over de zonnebloemvelden kijkt! 5 minuten met de auto of een half uurtje lopen…

Vanaf Laurac heb je een mooi uitzicht op de omgeving én ons Domaine en Birbès.

cultuur-Mirepoix-min
Mirepoix

Mirepoix (ca. 30 min. rijden) is een robuuste oude ‘ bastide’ met een prachtig dorpsplein. Rond het dorpsplein staan typische vakwerkhuizen met arcaden uit de 13e tot 15e eeuw. Vooral op marktdagen (maandag en donderdag) is het hier bijzonder gezellig, wanneer het plein vol staat met kraampjes met verse producten uit de streek.

In de wintermaanden wordt hier elke tweede en vierde maandag van de maand de grootste veemarkt uit de streek gehouden.

cultuur-Montolieu-min
Montolieu

Op een half uurtje rijden ligt het schilderachtige Montolieu, in een groen dal ingeklemd tussen uitlopers van de Montagne Noire. Montolieu staat bekend als het boekendorp.
Met onder andere velen boekwinkeltjes en een calligrafiemuseum is Montolieu een waar paradijs voor de bibliofiel.

cultureel-fanjeaux-op heuvel-min
Fanjeaux

Op slechts een kwartiertje rijden ligt op een heuvel van 360 meter, het oude katharendorp Fanjeaux. Dit was een van de bolwerken waar de katharen lang standhielden tegen de katholieke inquisitie.

Vanaf Fanjeaux geniet je van een schitterend uitzicht over de wijde omgeving (van de Pyreneeën tot de Montagne Noire) en er zijn vele, steile steegjes en doorgangen. Er zijn verschillende overblijfselen uit de middeleeuwen, waterbronnen, een kerk en nog veel meer.

Canal du Midi

Tussen Toulouse en Sète kronkelt het 240 km lange Canal du Midi. Dit kanaal werd in de 17e eeuw gegraven om de Atlantische oceaan te verbinden met de Middellandse zee, wat een enorme stimulans voor de handel in de Languedoc betekende.

Het Canal du Midi is inmiddels (net als Carcassonne) beschermd werelderfgoed van de Unesco. De prachtige bruggen, sluizen en aquaducten zijn een knap staaltje waterbouwkunde en volharding, wetende dat dit alles met mensenhanden gemaakt is. Het hele Canal is omzoomd door Platanen en nodigt uit om heerlijk dobberend te ervaren. Je kan een boot huren in Castelnaudary of Bram, beiden 10 minuutjes van ons domein vandaan. Of verkennen per (bak)fiets via de mooi aangelegde fietspaden langs de oevers van het Canal.

cultuur-katharen-min
Katharen burchten

Cultuurliefhebbers komen o.a. aan hun trekken met de vele oude burchten en kastelen die door de katharen in de middeleeuwen gebouwd werden.

De katharen vormden in de 13e eeuw een sekte die zich afzette tegen de corruptie binnen de katholieke kerk. Deze zag de sekte als ketters en een bloedige kruistocht onder leiding van Simon de Montfort volgde. Dit was het begin van een eeuw vol slachtingen en martelingen. Binnen een uur rijden vind je burchten zoals Roquefixade en Montségur.

Voor de echte liefhebber zijn er in de verdere omtrek nog diverse andere machtige kasteelruïnes, zoals Quéribus en de meest bekende van allemaal, het op een ruim 600 meter hoge rotspunt gelegen Peyrepertuse.

Brocante

Naast de wekelijkse marktjes die in de verschillende dorpen en stadjes te vinden zijn, kan je in de omgeving ook je hart ophalen aan de vele brocantewinkels en vide-greniers . Een waar paradijs voor de ‘snuffel-liefhebber’!

We geven je graag tips waar je hiervoor het beste terecht kunt.

cultuur-Barcelona-min
En dan nog even...

Wij zitten op 3 uur rijden van Barcelona. Een bezoek aan ons Domaine is heel goed te combineren met een tripje naar deze geweldige stad.

Eerst de drukke stad bezoeken en vervolgens relaxed bijkomen en nagenieten van alle indrukken? Of eerst de vakantie relaxed beginnen bij ons om je vervolgens deze wereldstad optimaal te kunnen beleven?

Voor jong en oud een aanrader!

nl_NLNL